Så klarar du ditt Thailändska möte

Är du på konferens i Thailand och skall stämma träff med ett thailändskt företag finns det några grundregler för ett bra första intryck du bör ta vara på.  Alla länder har olika hälsningsfraser och normer för vad som är okej och mindre okej. Vid ett möte med ett företag från Thailand bör du tänka på följande punkter:

  • Hälsningen. Thailand är inte lika bestämd på denna punk som andra länder, här är det okej med en vanlig handskakning vid ett möte, både till kvinna som man. Ett annat vanligt sätt att hälsa på är Wai. Placera händerna mot varandra och för dem upp mot bröstet samtidigt som du bugar. Hur högt och snabbt du placerar händerna vid bröstet beror på den andra personens wai. Wai är enbart till för businessmöten eller för att visa respekt, barn och personal till för dig behöver du inte göra wai för.
  • Titlar.  Akademiska titlar är viktigt och bör tas på allvar. Ministrar och andra högt uppsatta tilltalas ”Exellency”.
  • Visitkort. Visitkort delas ut av respekt men behöver nödvändigtvis inte delas ut. Man behöver inte heller ta emot visitkortet med båda händerna.
  • Punktlighet. Thailändarna uppskattar punktlighet men ibland är det inte så noga.
  • Dresscode. Dresscoden bör tas seriös, visst kan det bli varmt i Thailand men respektera en bra mötes klädsel. För män så är kostym och slips att rekommendera, kvinnor bär klänning eller dräkt men bör undvika långbyxor vid mötet.
  • Presenter. Vill du ge en present vid avslutat möte så uppskattas detta men är inget måste. Presenten öppnas inte vid sällskapets närvaro. Kom ihåg att om du har möte med en troende buddhist kommer hen inte visa någon större glädje för presenten så lägg inte timmar på att leta efter något värdefullt. En bra present i kan vara så simpelt som en Svensk kristall.
  • Familjen. Företag kan gå i generationer och familjen är väldigt viktig för Thailändska människor. Många generationer lever ihop och det är väldigt viktigt att visa respekt mot de äldre.
  • Artighet. Visa aldrig att något är tråkigt, illa eller inte uppskattas. Använd ditt pokerface och le artigt istället. Mat behövs inte ätas upp men rynka inte på näsan om något är fel. Säg inte ett direkt nej till något utan försök istället hitta en kompromiss.
  • Middag & Samtalsämnen. Allt är tillåtet att prata om i Thailand men några ämnen bör du undvika om du vill slippa jobbiga diskussioner. Prata inte illa om kungen eller kungahuset då detta kan ge dig fängelsestraff och anses vara extremt opassande. Om du vill bjuda ut på middag uppskattas alltid en väl tilltagen representation på restaurang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *